Overgangsalderen er en forandringsproces, som for de fleste kvinder strækker sig over flere år og omfatter alt fra uregelmæssige menstruationer til andre fysiske symptomer som hedeture, svedeture, humørsvingninger, søvnløshed, tørre slimhinder, galoperende hjerte, svimmelhed, forhøjet blodtryk, øget følsomhed og angst, koncentrationsbesvær, vægtøgning, smerter i led og muskler, træthed, samt flere andre ”mystiske” symptomer.

Der er nogle kvinder, der er heldige og slipper af sted med bare gradvist ophør af menstruation.

Den første fase af overgangsalderen starter et sted i 40’ne og varer et par år. Det er tilløbet til det endelige ophør af menstruationen.

Denne fase hedder Perimenopause og er forbundet med ret meget ubehag og symptomer, som ofte ikke henleder opmærksomheden mod overgangsalderen, da menstruationerne i begyndelsen af denne fase ofte stadig foreløber regelmæssigt. Og du kan stadig blive gravid, selvom æggestokkerne producerer mindre og mindre østrogen.

Den anden fase af overgangsalderen - Menopausen - markeres af det tidspunkt fra din sidste blødning, og efter der er gået 12 mdr uden menstruation. Det er svært at sige præcis, men for de fleste danske kvinder indtræder Menopausen gennemsnitligt omkring 52 år. Teknisk set varer den fase kun 1 dag! Og som en naturlig del af aldringsprocessen, markerer Menopausen enden på kvindens fødedygtighed, hvor æggestokkerne stopper med at producere æg, og der er næsten ingen østrogen.

Kroppen ”støjer” stadig, og flere ubehagelige forandringer kommer på listen – tørre slimhinder, ekstra tør hud, nedsat sexslyst, inkontinens og tendens til blære-irritationer. Der foregår en masse også på det psykiske plan, og mange af forandringerne kan føles overvældende. Derfor, uanset hvilken fase der er tale om, er den rette hjælp med kosttilskud eller hormonterapi virkelig nødvendig.

Fra tidspunktet af det endelige menstruationsophør kommer vi i den tredje fase af overgangsalderen, som kaldes Postmenopause, og den varer resten af livet.

Normalt aftager symptomerne og både krop og sind har vænnet sig til den nye livsfase og den nye, fantastiske og vise kvinde, du er blevet. 

Overgangsalderen er en naturlig proces, vores kroppe går igennem, og den er en meget individuel oplevelse. Hvis den forløber med hæftige symptomer og påvirker dit liv negativt og alt for meget, så tøv ikke, men søg hjælp.

Om hjælpen kommer gennem naturlige midler eller hormonterapi er det lige meget. Det vigtigste er, at du finder det, der fungerer bedst for dig og føles rigtigt.