Hormonerne Østrogen og Progesteron og balancen mellem dem afgør om din hud ser sund og spændstig ud. Kortisol og testosteron er også med i samspillet.

I overgangsalderen fører den svingende og progressivt dalende østrogen til generel hormonel ubalance, huden bliver mere udsat for ydre påvirkninger, oxidativt stress og dermed accelereret aldringsproces.  

  • Østrogen garanterer kvindens yngre udseende og ’feminitet’. 
  • Østrogen holder fibroblasterne – bindevævcellerne – i din hud aktive. Det bevirker en høj produktion af proteinerne kollagen og elastin – der holder din hud stram, spændstig, fyldig og hydreret. Også dine knogler sunde. 

Mindre østrogen betyder en række ændringer i huden: 

  • Mindre aktive fibroblastre er lig med mindre produktion af kollagen og elastin.

Når der er færre af disse proteiner, kæmper huden for at reparere skader. 

  • Keratinocytterne, som udgør 95% af cellerne i epidermis (det yderste hudlag) fornyer sig langsommere og bevæger sig langsommere mod hudens overflade og fører til tyndere og mere sart hud. 
  • Mindre produktion af sebum gør hudbarrieren mere sårbar over for påvirkninger udefra. 
  • Hudbarrieren får nedsat evne til at holde på den vitale fugt og fedt i huden. Det fører til dehydrering og tørhed. Det er nemlig fugten i huden – der får den til at reflektere lyset og fremstå yngre. Dehydreret hud ser grå og ’trist’ ud, og rynker er mere synlige, når huden er tør. 
  • Antallet af melanocytter – det er de celler, der skaber pigmentet i din hud – falder, og det forværrer hudens evne til at beskytte dig mod solens UV-stråler. Derfor er huden mere udsat for solskader og har behov for ekstra beskyttelse. Uregulerede melanocytter kan påvirke pigmentproduktionen negativt og fører til hyperpigmentation. 
  • Hudens fedtdepoter bliver omfordelt, og den tyndeste hud i ansigtet – som i den nedre del af dit ansigt, kæbelinjen, hals og decollete – bliver slap. Der opstår folder og rynker. Det samme sker også i huden på resten af kroppen. 
  • Mindre østrogen kan føre til forhøjet testosteron – mandens hormon – og højere niveauer af det fører til mere fedtet hud, forstørrede porer, grovere hudstruktur og i visse tilfælde ’voksen-akne’. Det er også grunden til mere hårvækst i ansigtet, mindre hårvækst på kroppen og hårtab.

Med ESSENTIALS by Dianne Js hudpleje kan du støtte din hud, når den føles tør, sart, bliver tyndere og mindre fast, eller har mistet gløden.